Dwie jadłodzielnie na mapie miasta

Tadeusz Markiewicz UMMarki CAF3

 22 grudnia 2023    11:25

Nie wyrzucaj dobrego jedzenia. Zanieś je do jednej z jadłodzielni

Tradycją polskich stołów świątecznych są pyszne potrawy. I tradycyjnie na święta działa maksyma „Zastaw się, a postaw się”. A po świętach część jedzenia trafia niestety na śmietnik.

Jak po co roku rusza poświąteczna jadłodzielnia w CAF3, jednak jeśli zakupy okazały się za duże to macie możliwość jeszcze przed świętami lub w czasie świąt dostarczyć je do całorocznej jadłodzielni obok ratusza. Pamiętajcie, że z jadłodzielni korzystają starsze osoby i rodziny z dziećmi, dlatego też oddawajcie te produkty żywnościowe, które nadają się jeszcze do spożycia.

Do wyboru są dwa punkty w Markach

  • Całoroczna jadłodzielnia

Znajdziecie ją na północnej ścianie ratusza, naprzeciwko paczkomatu. Opiekują się nią skrzydłami ratownicy foodsharingu, w tym pani Kinga z Marek.

Tu każdy będzie może przyjść i zostawić produkty lub poczęstować się.

  • Poświąteczna jadłodzielnia w CAF3 przy ul. Fabrycznej 3 

27 grudnia (środa) od 8:00 do 20:00 można przynieść żywność, którą  pracownicy CAF3, sprawdzą i posegregują. Następnego dnia pracownicy Ośrodka Pomocy Społecznej w Markach przekażą ją osobom potrzebującym.

ZASADY JADŁODZIELNI

Do jadłodzielni możesz przynieść:

  • produkty, które sam mógłbyś zjeść
  • produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia  - „należy spożyć do”
  • produkty zapakowane lub w pojemnikach
  • wyroby własne np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane np. z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
  • produkty suche, napoczęte, starannie zapakowane, np. torebka ciastek, słój mąki czy ryżu
  • produkty, które wymagają schłodzenia, dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej. Takie produkty są opisane na etykiecie „przechowywać od plus 2 do plus 8 stopni Cesjusza” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”. To także: sałatki, ciasta z kremem, śmietana albo innym podatnym na zepsucie nadzieniem.

Tych produktów nie zostawiaj:

  • surowego mięsa
  • zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
  • wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać sery, jogurty, twarogi)
  • otwartych puszek czy słoików z przetworami lub konserwami itp
  • produktów wymagających warunków chłodniczych,
  • które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
  • z oznakami popsucia – nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem
  • które miały kontakt z pleśnią lub odpadami spożywczymi, komunalnymi

Galeria

zdjecie: 131771
zdjecie

Tadeusz Markiewicz

Zaręczony z samorządem, w poprzednim wcieleniu redaktor, wydawca, nieustająco marecki bloger

Komentarze:

Zastrzeżenie

Opinie publikowane na łamach Portalu Społeczności Marek są prywatnymi opiniami piszących — redakcja Portalu nie ponosi za nie żadnej odpowiedzialności.
Osoby publikujące w artykułach lub zamieszczające w komentarzach wypowiedzi naruszające prawo mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

ACTIVENET - strony www, sklepy internetowe - Marki, Warszawa

skocz do góry